Felix boktips

 1. Svårmodets döttrar

  Tips Av: Laestadius Larsson, Anna Tipsat av: Felix Sjögren

  Okej, jag är född på 90-talet. Allt som hände innan dess är historiskt för mig, så känsliga läsare varnas. Anna Laestadius Larssons senaste bok tar avstamp i 1960-talet, och ett pars trettioåriga bröllopsdag som ska firas, eller det trettioåriga kriget som den ena partens mamma kallar det.

 2. Hon kallades Daisy

  Tips Av: Christina Tipsat av: Felix Sjögren

  Även om det personligen kittlar mer av att läsa folkets historia, snarare än kungligheternas går det inte att förneka att prinsessan Christina i Hon kallades Daisy gör ett ovanligt intimt och gripande porträtt av en kunglighet.

 3. Anna, i skuggan av Alfred

  Tips Av: Lövgren Nilsson, Karin Tipsat av: Felix Sjögren

  Arkitekten Alfred Arwidius har ritat bland annat Korsbackakyrkan i Kävlinge och framstående hus i Malmö med omnejd. Han hittades död efter en gasolycka tillsammans med en naken ung tjej.

 4. En dag ska jag skriva om den här platsen

  Tips Av: Wainaina, Binyavanga Tipsat av: Felix Sjögren

  Jag kommer ihåg när jag läste en kurs i globala utvecklingsstudier. Det var först då jag verkligen förstod hur kolonialismen inte bara var en historisk rest, utan något som har fortsatt att prägla relationen mellan det som kallas det globala nord respektive syd.

 5. Kriget har inget kvinnligt ansikte

  Tips Av: Aleksijevitj, Svetlana Tipsat av: Felix Sjögren

  Män har medaljer som visat på tapperhet under strid. De har en gemenskap i vad de upplevt. Men kvinnorna som stred för Röda armén under andra världskriget har till skillnad från manliga krigshjältar inte mött hyllningskörer utan snarare mötts med misstänksamhet och i viss mån även förakt.

 6. Inferno

  Tips Av: Brown, Dan Tipsat av: Felix Sjögren

  Här ligger betoningen kanske snarare på fiktion än historia, men är det något Dan Brown kan är att ta historiska fakta och skapa hisnande skattjakter och äventyr genom tiderna.

 7. (Boken om) Min trädgård

  Tips Av: Kincaid, Jamaica Tipsat av: Felix Sjögren

  Ni vet känslan av förundran över hur en någonsin klarat sig i livet utan det nya ord en just lärt sig? Med språket får vi alltså sätt att uttrycka oss, som vi kanske inte haft annars. Men vems är språket? Och vad händer när makten att namnge inte är jämlik? Genom en oerhört personlig berättelse om Jamaica Kincaids trädgård får vi som läsare lära oss lika mycket om trädgårdsskötsel som om kolonisering, slaveri, rasism och framförallt om växters namn och den världsbild som präglat botaniken.

 8. Fem kvinnor

  Tips Av: Rubenhold, Hallie Tipsat av: Felix Sjögren

  Jack the Ripper är nästintill ett mytologiskt väsen; det finns brädspel, tv-spel, filmer och tv-serier om honom. Offren känns inte som mer än statister i hans show. Hallie Rubenhold vänder sig mot detta och vill lyfta vilka kvinnorna faktiskt var.

 9. En port till havet

  Tips Av: Alesmael, Khaled Tipsat av: Felix Sjögren

  Inledningsscenen utspelar sig hemma hos författaren som febrigt väntar på uppehållstillståndet från Migrationsverket, men istället får han ett annat brev. När den första besvikelsen lagt sig vaknar istället berättarviljan. Brevet är från pseudonymen Damaskusbög som vill berätta sin historia.

 10. Att gå med sina skuggor

  Tips Av: Dibia, Jude Tipsat av: Felix Sjögren

  2014 kriminaliserades homosexualitet i Nigeria; ett land som redan innan sagt att det inte finns några homosexuella där. Samtidigt blev det dessutom kriminellt att inte ange homosexuella.

Visa fler sidor...