Jag jobbar med skönlitteratur för vuxna och har ansvar för bibliotekets särskilda tjänster. Det kan till exempel innebära att den som har svårt att läsa en bok kan lyssna på den istället, eller att den som har svårt att ta sig till biblioteket kan få böckerna levererade hem till sig.

Själv vill jag bara läsa böcker med spännande handling, välutvecklade karaktärer och som framkallar många känslor. De får gärna vara långa och kan tillhöra vilken genre som helst, även om det inte blir deckare särskilt ofta. Mina favoriter är Ett litet liv av Hanya Yanagihari, Svindlande höjder av Emily Brontë och En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie. Husguden är sedan länge Sara Stridsberg.

Elisabets boktips

 1. Den ensamma staden

  Av: Laing, Olivia Tipsat av: Elisabet Nordlander - tjänstledig

  När Olivia Laing flyttar till New York för kärleken och kärleken oväntat tar slut väljer hon ändå att stanna kvar i staden, där hon fastnar i ensamhet. För att hantera sin situation påbörjar hon en undersökning av ensamhetens villkor.

 2. Finna sig

  Av: Lidbeck, Agnes Tipsat av: Elisabet Nordlander - tjänstledig

  Finna sig är som ett experiment. Varje kapitel inleds av en text som känns vetenskaplig, som något Freud skulle ha kunnat skriva om ”kvinnan och hennes natur”. Romanen utforskar vad det innebär att vara kvinna och vilka roller en kvinna kan ta sig an.

 3. Makten

  Av: Alderman, Naomi Tipsat av: Elisabet Nordlander - tjänstledig

  5000 år in i framtiden försöker en manlig historiker skriva en roman som handlar om hur världen såg ut när moder Eva levde. Hans teori är att männen var överordnade på den tiden, något hans kvinnliga mentor tycker låter som en "vänligare, mer omtänksam tid" och kanske lite sexig.

 4. Alltid fucka upp

  Av: Romanova, Moa Tipsat av: Elisabet Nordlander - tjänstledig

  Moa lider av panikångest efter en drogframkallad psykos och har därför slutat med berusningsmedel av alla dess slag. Hon har också börjat gå till en psykolog som tar 1200 kronor i timmen för att berätta om självklarheter.

 5. Hur mår fröken Furukura?

  Av: Murata, Sayaka Tipsat av: Elisabet Nordlander - tjänstledig

  Keiko Furukura har jobbat i arton år som timanställd på en närbutik. Hennes omgivning tycker att hon borde hitta ett riktigt jobb eller gifta sig, helst både och. Det de inte förstår är att Keiko trivs alldeles utmärkt i butiken.

 6. Psycho girl

  Av: Jakobsson, Agnes Tipsat av: Elisabet Nordlander - tjänstledig

  En fantastisk skildring av den besatthet som kan kicka in när man dejtar någon som behandlar en dåligt. Agnes är konststudent och supercool men när hon börjar träffa Lillis blir hon allt mindre cool och alltmer vanvettig.

 7. Gömställen

  Av: Webb, Katherine Tipsat av: Elisabet Nordlander - tjänstledig

  Hängmattekompatibel så det förslår! Gömställen är inte bara ett mordmysterium, utan en berättelse om en hel by.

 8. Kåda

  Av: Riel, Ane Tipsat av: Elisabet Nordlander - tjänstledig

  Liv växer upp på en isolerad halvö med föräldrar som allt mer tappar greppet om verkligheten. Hennes pappa samlar skrot och hennes mamma går stadigt upp i vikt. När farmor kommer för att bo med dem och börjar tala om att Liv ska gå i skolan kulminerar galenskapen.

 9. Högspänning

  Av: Bromander, Henrik Tipsat av: Elisabet Nordlander - tjänstledig

  Lotta bor ensam med sina katter Willy (Kyrklund) och Stig (Dagerman) efter att sonen flyttat ut och maken kastats ut. Hennes relation till sin mamma är ansträngd och den enda nära vännen är inte speciellt nära trots allt. Men Lotta trivs med sitt jobb som svensklärare på Hvitfeldska gymnasiet i Göteborg.

 10. Ålevangeliet

  Av: Svensson, Patrik Tipsat av: Elisabet Nordlander - tjänstledig

  Jag blir sällan så fylld av hopp som när jag får höra om saker som människor inte kan förklara. Det känns skönt att det finns mysterium kvar, och ett sådant är utan tvekan ålen. Den här märkliga fisken har gäckat forskare så till den graden att de nästan mist förståndet.