Jag jobbar med skönlitteratur för vuxna och har ansvar för bibliotekets särskilda tjänster. Det kan till exempel innebära att den som har svårt att läsa en bok kan lyssna på den istället, eller att den som har svårt att ta sig till biblioteket kan få böckerna levererade hem till sig.

Själv vill jag bara läsa böcker med spännande handling, välutvecklade karaktärer och som framkallar många känslor. De får gärna vara långa och kan tillhöra vilken genre som helst, även om det inte blir deckare särskilt ofta. Mina favoriter är Ett litet liv av Hanya Yanagihari, Svindlande höjder av Emily Brontë och En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie. Husguden är sedan länge Sara Stridsberg.

Elisabets boktips

 1. Makten

  Av: Alderman, Naomi Tipsat av: Elisabet Nordlander

  5000 år in i framtiden försöker en manlig historiker skriva en roman som handlar om hur världen såg ut när moder Eva levde. Hans teori är att männen var överordnade på den tiden, något hans kvinnliga mentor tycker låter som en "vänligare, mer omtänksam tid" och kanske lite sexig.

 2. Finna sig

  Av: Lidbeck, Agnes Tipsat av: Elisabet Nordlander

  Finna sig är som ett experiment. Varje kapitel inleds av en text som känns vetenskaplig, som något Freud skulle ha kunnat skriva om ”kvinnan och hennes natur”. Romanen utforskar vad det innebär att vara kvinna och vilka roller en kvinna kan ta sig an.

 3. Den ensamma staden

  Av: Laing, Olivia Tipsat av: Elisabet Nordlander

  När Olivia Laing flyttar till New York för kärleken och kärleken oväntat tar slut väljer hon ändå att stanna kvar i staden, där hon fastnar i ensamhet. För att hantera sin situation påbörjar hon en undersökning av ensamhetens villkor.

 4. Psycho girl

  Av: Jakobsson, Agnes Tipsat av: Elisabet Nordlander

  En fantastisk skildring av den besatthet som kan kicka in när man dejtar någon som behandlar en dåligt. Agnes är konststudent och supercool men när hon börjar träffa Lillis blir hon allt mindre cool och alltmer vanvettig.

 5. Alltid fucka upp

  Av: Romanova, Moa Tipsat av: Elisabet Nordlander

  Moa lider av panikångest efter en drogframkallad psykos och har därför slutat med berusningsmedel av alla dess slag. Hon har också börjat gå till en psykolog som tar 1200 kronor i timmen för att berätta om självklarheter.

 6. Vår älskade

  Av: Shamsie, Kamila Tipsat av: Elisabet Nordlander

  Vår älskade är en modern version av det antika dramat Antigone, och liksom grekiska dramer är det ödet som styr karaktärerna. I centrum står familjen Pasha som består av storasyster Isma och de yngre tvillingarna Parvaiz och Aneeka.

 7. Mai betyder vatten

  Av: Mpoyi, Kayo Tipsat av: Elisabet Nordlander

  I en familj med sju syskon är Adi näst yngst. Kvar i hemmet bor den äldre systern Dina och den yngsta systern, Mai. De äldre syskonen har flyttat hemifrån.

 8. Se på oss nu

  Av: Gulliksen, Geir Tipsat av: Elisabet Nordlander

  Hans och Ingunn har varit gifta länge och Hans ser på sig själv som en modern man, en man som inte ryggar tillbaka för det kvinnliga. När han träffar den unga, nyblivna mamman Harriet så kan han inte hjälpa att bli attraherad av henne fast han bara ville vara den schyssta och härliga snubben han ser sig själv som. Men går det att vara attraherad av någon annan och samtidigt hålla ihop det äktenskap man redan befinner sig i?

 9. Högspänning

  Av: Bromander, Henrik Tipsat av: Elisabet Nordlander

  Lotta bor ensam med sina katter Willy (Kyrklund) och Stig (Dagerman) efter att sonen flyttat ut och maken kastats ut. Hennes relation till sin mamma är ansträngd och den enda nära vännen är inte speciellt nära trots allt. Men Lotta trivs med sitt jobb som svensklärare på Hvitfeldska gymnasiet i Göteborg.

 10. Gömställen

  Av: Webb, Katherine Tipsat av: Elisabet Nordlander

  Hängmattekompatibel så det förslår! Gömställen är inte bara ett mordmysterium, utan en berättelse om en hel by.