Läsa på olika sätt

Har du svårt att läsa tryckt text eller att bläddra i en vanlig bok? Då kan du få hjälp av oss! Biblioteket har böcker i flera olika format och erbjuder flera tjänster för dig.  

Daisy-talböcker

En talbok är en inläst bok för dig som har en läsnedsättning och har svårt att läsa tryckt text, till exempel på grund en syn- eller hörselskada, läs- och skrivsvårigheter, en tillfällig läsnedsättning på grund av sjukdom eller skada eller en kognitiv funktionsnedsättning. Talböcker görs i ett MP3-format som kallas Daisy, som tillåter dig att lägga bokmärken, bläddra och söka i texten. 

Talböcker finns för hemlån på biblioteken. Vi kan även ladda ner talböcker till dig som finns i Myndigheten för tillgängliga mediers (MTM) bibliotekskatalog Legimus

Vi lånar ut Daisy-spelare under en kortare period för dig som vill testa att låna talböcker. Syncentralen hjälper dig som behöver spelaren längre. 

Eget nedladdningskonto 

Du kan även få tillgång till Egen nedladdning via Legimus och ladda ner talböcker direkt till din dator, mobiltelefon eller surfplatta. Besök biblioteket för att få tillgång till tjänsten. Vi hjälper dig att komma igång och informerar om vilka regler som gäller.  

Boken kommer 

Hemleverans till dig som har svårt att besöka biblioteket, tillfälligt eller permanent.

Denna service är under omvandling och för närvarande är det inte möjligt att bli Boken kommer-låntagare. För mer information kontakta bibliotekarie Elisabet Nordlander.

Biblioteket har även böcker i följande format:

  • Storstil - böcker med större text. 
  • Lättläst - anpassade böcker för lästräning. 
  • Bok & Daisy - lästräning med kombination av text och ljud. 
  • Äppelhyllan - anpassad media för barn, till exempel punktskrift, taktila böcker och böcker med stödtecken. 

Är du intresserad av att börja läsa talböcker och vill veta mer? 

Kontakta Elisabet Nordlander, bibliotekarie med ansvar för särskilda tjänster på biblioteken i Kävlinge och Löddeköpinge.