Sitter du hemma? Har du inget att göra?

Här har vi samlat länkar till appar, databaser och andra tjänster som kan vara bra att känna till när man är hemma och vill ha något att göra.

Biblio

Biblio är en biblioteksapp där du kan låna e-böcker och e-ljudböcker. Allt du behöver är ett lånekort, sen är det bara att ladda ned appen och börja läsa/lyssna. Du kan läsa mer om det här på vår hemsida.

Cineasterna

Cineasterna är vår streamingtjänst för film. Allt du behöver är ett lånekort, sen är det bara att välja och vraka bland filmerna. Du kan läser mer om det här på vår hemsida.

Bibliotekets podd

Om du vill lyssna på något som väcker läslusten har vi podden Bokad med Frida och Lisen. Samtliga avsnitt finns samlade här.

Podden Deckardårarna

Deckardårarna består av Gunilla Wedding, kulturchef på Skånska Dagbladet, deckarexpert och medlem i Svenska Deckarakademin och Pernilla Ekdahl, kulturredaktör och kriminalreporter på Norra Skåne. Tillsammans nördar de ner sig i deckargenren i podcasten Deckardårarna. Du hittar Deckardårarna på Spotify och på andra ställen där poddar finns.

Läscoachen

Vill du har skräddarsydda boktips? Fyll i vårt formulär så tar bibliotekets läscoach fram ett förslag på böcker som förhoppningsvis passar dig perfekt! Böckerna hittar du på biblioteken i Kävlinge, digitalt eller i pappersformat.

Fria e-medier

Världens bibliotek

Världens bibliotek är en gratistjänst med e-böcker och e-ljudböcker på flera språk: arabiska, bosniska/kroatiska/serbiska, persiska, somaliska, tigrinska och turkiska. Världens bibliotek är öppen för alla i Sverige. Du behöver registrera dig med din e-postadress och befinna dig i Sverige för att kunna låna. Du hittar deras hemsida här.

Litteraturbanken

Litteraturbanken tillgängliggör svensk skönlitteratur och andra texter av vikt för vår förståelse av det litterära kulturarvet. Allting är fritt tillgängligt för lustläsare och forskare, lärare och elever, studenter och bibliotek. Allting finns läsbart och sökbart på webbplatsen, men över tusen titlar kan också sparas ner till läsplattor och mobiltelefoner. Du hittar Litteraturbanken här.

Projekt Runeberg

Projekt Runeberg är ett initiativ som startade 1992 och publicerar nordisk litteratur som saknar upphovsrätt, det vill säga äldre böcker. Du hittar Project Runeberg här.

Projekt Gutenberg

Projekt Gutenberg publicerar precis som Projekt Runeberg böcker som inte längre har upphovsrätt, men publicerar på alla möjliga språk även om engelska språket är det som är störst. Du hittar deras hemsida här.

Standard Ebooks

Fria engelska böcker som är korrekt formaterade och korrekturlästa e-böcker ifrån källor som till exempel Gutenberg projektet. Böckerna finns tillgängliga i ett flertal format, epub, kindle (azw3), kobo (kepub). Du hittar deras hemsida här.

Projekti Lönnrot

Hos Projekti Lönnrot hittar du främst finsk litteratur och litteratur på andra nordiska språk. Du laddar ner böckerna som zip-fil. Öppna mappen som du har laddat ner och öppna boken som textfil. Är finsk litteratur något för dig så hittar du sidan och böckerna här.

Tillfälligt tillgängliga resurser

Audible

Amazons Audible har just nu öppnat upp för att du kostnadsfritt ska kunna lyssna på många av deras e-ljudböcker riktade mot barn & unga. E-ljudböckerna finns tillgängliga på sex språk, engelska, franska, italienska, spanska, tyska och japanska. Du behöver inte ha vara barn eller ungdom för att lyssna, till exempel så är där en väldigt trevlig inläsning av Nalle Puh. Du hittar ljudböckerna här.

Free Code Camp

Detta är en lista på 450 fria amerikanska universitetskurser som du kan genomföra hemifrån. På samma sida hittar du även en massa olika kurser där du kan lära dig programmera. Du hittar listan här på Free Code Camps hemsida.
den 22 april 2020