Personalen tipsar

Här finns bibliotekspersonalens senaste boktips. Om du vill ha fler lästips är du såklart välkommen att komma till biblioteket eller kontakta oss!

Bokad med Lisen och Frida

Biblioteken i Kävlinges litteraturpodd. Bibliotekarierna Frida och Lisen podcastar om böcker de läst, vill läsa och absolut aldrig kommer att läsa. 

Personalens senaste boktips

 1. Nattmusik för dagsländor

  Av: Byggmästar, Eva-Stina Tipsat av: Elisabet Nordlander

  Hos Eva Stina Byggmästar är natten inte skrämmande. I hennes poesivärld är natten ett mjukt sammetstäcke att vira in sig i, fyllt av broderade silverstjärnor.

 2. Jorden runt på 80 träd

  Av: Drori, Jonathan Tipsat av: Elisabet Nordlander

  Man behöver inte vara en trädkramare för att bli förälskad i den här boken. Via 80 träd reser vi runt jorden, från bekanta träd till exotiska. Eller vad sägs om rönn, äkta kastanj, dadelpalm och brödfruktträd? Vilket träd som representerar Sverige?

 3. Ålevangeliet

  Av: Svensson, Patrik Tipsat av: Elisabet Nordlander

  Jag blir sällan så fylld av hopp som när jag får höra om saker som människor inte kan förklara. Det känns skönt att det finns mysterium kvar, och ett sådant är utan tvekan ålen. Den här märkliga fisken har gäckat forskare så till den graden att de nästan mist förståndet.

 4. Hajar

  Av: Sheppard, Sarah Tipsat av: Linda Harrisson

  I denna bok om havets läskigaste finns hajatlas, släktträd över Familjen Brosk och givetvis massor av spännande faktarutor. En rolig faktabok för barnet som vill fördjupa sig och lära sig allt! T.ex. får läsaren veta att det i Sverige finns en liten självlysande haj några hundra meter ner i djupet.

 5. Vänta på vind

  Av: Kroon, Oskar Tipsat av: Linda Harrisson

  Vänta på vind är en utav böckerna som nominerats till årets Augustpris i kategorin barn- och ungdomsbok. Valet är inte svårt att förstå. I denna historia möter vi Vinga som tillbringar sommarlovet med morfar som bor ensam på en ö. Båda känner kärleken till havet och relationen mellan barnbarnet och morfadern är poetiskt skildrad.

 6. Den hemliga resan

  Av: Aspviken, Lowe Tipsat av: Linda Harrisson

  När Albertina tillsammans med sin pappa sitter på sjömanskrogen Gryningen träder en man in genom dörren. Flickan noterar att pappa blir spänd och orolig då mannen kommer fram till pappans bord och säger att det är dags för avfärd morgonen därpå.

 7. Madonna

  Av: Villius, Sara Tipsat av: Frida Lindkvist

  En kort roman om moderskap och kvinnlig sexualitet. Huvudpersonen är en författare som inte längre kan skriva, men skriver ändå. Om att vara gift och ha tre barn och ha ett hemligt förhållande med sin före detta lärare.

 8. Snöstorm

  Av: Erba, Augustin Tipsat av: Frida Lindkvist

  Allt börjar med något väldigt vardagligt – ett SJ-tåg står stilla i en snöstorm. När Tomas ska gå och bunkra mat i restaurangvagnen är det någon som rycker tag i honom – Livli, hans livs första och största kärlek från studietiden.

Visa fler sidor...