Personalen tipsar

Här finns ett urval av bibliotekspersonalens bästa tips på vuxenlitteratur. Vill ni ha fler kan ni gå in på respektive personals presentationssida. Ni är såklart också välkomna att komma till biblioteket och få lästips!

Spänning och deckare

 1. En kvinna i blått

  Tips Av: Griffiths, Elly Tipsat av: Karin Morwing

  När arkelogen Ruth Galloways vän Cathbad vaktar ett hus i pilgrimsorten Walsingham, får han en kväll syn på en ung kvinna, klädd i nattlinne och blå morgonrock som vandrar runt på kyrkogården. Morgonen efter hittas hon död i ett dike.

 2. Begrav dina döda

  Tips Av: Penny, Louise Tipsat av: Karin Morwing

  Det är Vinterkarneval i Québec, bittert kallt och obeskrivligt vackert. Kriminalkommissarie Armand Gamache har kommit hit för att återhämta sig från en utredning som gått fruktansvärt fel.

 3. Sov du lilla videung

  Tips Av: Börjlind, Cilla Tipsat av: Karin Morwing

  En pojke hittas nedgrävd i Småland med halsen avskuren. Kommissarie Mette Olsäters grupp med kriminalaren Olivia Rönning får i uppdrag att utreda mordet. I närheten av fyndplatsen hittas en kniv med en inskription som tyder på att pojken kan ha fallit offer för en rumänsk kriminell organisation.

 4. Se mörkret

  Tips Av: Hand, Elizabeth Tipsat av: Jens Mattsson

  Det kanske inte är en ungdomsbok, men väl värd att läsa ändå. Huvudpersonen Cass Neary är en nerdekad gammal punkare som tog nattklubbsfoton på sjuttiotalet. Tack vare sitt öga för det mörkt estetiska det flygs hon till Helsingfors för att värdera några konstfoton. Men fotografen blir mördad och hon följer själv ett spår ur det förflutna till black metal-kretsar på ett öde Island i finanskrisens spår, jagad av en mördare. Obehaglig och läsvärd i vintermörkret.

 5. Öppnas i händelse av min död

  Tips Av: Moriarty, Liane Tipsat av: Kerstin Rincón

  Den perfektionistiska Tupperwareförsäljaren Cecilia hittar en dag ett brev hemma med texten "öppnas i händelse av min död". Eftersom makarnas relation inte är så bra kanske John-Paul har en älskarinna, eller? Många trådar vävs samman i både nutid och dåtid. Jag drogs in i situationen och väntade på den dag som Cecilia skulle läsa brevet. En blandning av feelgood och allvarliga frågor om rätt och fel.

Visa fler sidor...

Kärlek

 1. Som om du inte fanns

  Tips Av: Eberlen, Kate Tipsat av: Frida Lindkvist

  Gus och Tess råkar på varandra i Florens på 90-talet. Efter det lever de skilda liv. Gus bror har precis dött i en skidolycka, och skuldkänslorna är massiva. Han studerar till läkare, för att göra sina föräldrar nöjda. Tess kommer hem till en dödssjuk mamma, och får ägna sitt liv åt att ta hand om sin lillasyster, med speciella behov, när mamman gått bort.

 2. Sanning och skvaller

  Tips Av: Sittenfeld, Curtis Tipsat av: Frida Lindkvist

  Stolhet och fördom förlagd i nutidens USA, och då framför allt Cincinatti. Systrarna Bennett är alla ogifta och mer eller mindre på jakt efter kärleken, och barn. Liz är journalist på en ansedd tidskrift, och har en lång tragisk hang-up på en gift kollega. Jane är yogalärare och har blivit gravid med hjälp av insemination, när hon just träffar mr Bingley.

 3. Stolthet och fördom

  Tips Av: Austen, Jane Tipsat av: Frida Lindkvist

  Denna klassiker behöver väl egentligen inte någon närmare beskrivning. Boken skrevs redan på slutet av 1700-talet och det är anmärkningsvärt hur väl den håller mer än 300 år senare!

 4. Blomsterspråket

  Tips Av: Diffenbaugh, Vanessa Tipsat av: Frida Lindkvist

  Låt dig inte luras av det ljuva omslaget – det här inte en romantisk dussinroman. Den handlar om Victoria som är uppväxt på barnhem och i fosterhem.

 5. Den allvarsamma leken

  Tips Av: Söderberg, Hjalmar Tipsat av: Malin Larsson

  En riktig klassiker! Lydia och Arvid träffas en sommar i Stockholms skärgård och blir handlöst förälskade. Men ungdomskärleken tar slut och de tappar kontakten. Av en slump möts de tio år senare och trots att de båda är gifta inleder de en kärlekshistoria som får oanade konsekvenser.

Visa fler sidor...

Fantastik

 1. Mördarens lärling

  Tips Av: Hobb, Robin Tipsat av: Malin Larsson

  Sex år gammal kommer Fitz till det kungliga hovet. Som oäkting till landets barnlöse tronföljare är han ett vapen i fel händer och får därför en ung furstes utbildning, trots att han föraktas för sin bakgrund.

 2. Blade runner

  Tips Av: Dick, Philip K Tipsat av: Malin Larsson

  Jorden har blivit förstörd efter ett förödande krig, många djur har blivit utrotade och en stor del av befolkningen har flytt från planeten. Prisjägaren Rick Deckard är en av dem som har bestämt sig för att stanna.

 3. Kleptomania

  Tips Av: Hård, Kristina Tipsat av: Malin Larsson

  Den värsta tågolyckan i modern tid sker en sommarnatt i djupaste skogen. Linus Kaiser, den enda överlevande, hittas veckor senare när han förvirrad och illa medtagen stapplar ur skogen. Något årtioende senare är han en av landets rikaste människor och Ingra Varg blir utskickad för att granska hans företag och tillgångar. Linus, som är döende i cancer, bestämmer sig för att berätta allt för henne. Sanningen börjar komma ikapp honom och något är på jakt efter det som egentligen tillhör dem ...

 4. Magikerna

  Tips Av: Grossman, Lev Tipsat av: Malin Larsson

  Magikerna brukar beskrivas som Harry Potter för vuxna: riktigt bra fantasy med sex, droger och mörker men även en stor dos ironi och humor. Quentin Coldwater är 17 år gammal och går sista året i high school. Han tycker att livet är ganska grått och meningslöst och drömmer om att leva i en värld som är mer som den i de fantasyböcker han läste när han var liten.

 5. Världskrig Z

  Tips Av: Brooks, Max Tipsat av: Malin Larsson

  Brukar du också fundera på vad som händer när zombieapokalypsen kommer? I Världskrig Z har den redan kommit. Boken är en sammanställning av intervjuer med överlevande från det tioåriga zombiekriget där författaren försöker ge en bild av kriget och människornas kamp mot de odöda varelserna. Om du dessutom tillhör dem som planerar hur du ska överleva en zombieinvasion och vill ha handfasta tips har Max Brooks även skrivit boken Zombie: en överlevnadsguide.

Visa fler sidor...