Personalen tipsar

Här finns bibliotekspersonalens senaste boktips. Om du vill ha fler lästips är du såklart välkommen att komma till biblioteket eller kontakta oss!

Bokad med Lisen och Frida

Biblioteken i Kävlinges litteraturpodd. Bibliotekarierna Frida och Lisen podcastar om böcker de läst, vill läsa och absolut aldrig kommer att läsa. 

Personalens senaste boktips

 1. Augustus

  Av: Williams, John Tipsat av: Sebastian Harrison

  John Williams utgår från en omfattande brevväxling mellan olika personer i romarrikets toppskikt för att berätta historien om hur Gaius Octavius, senare Augustus, kom till makten efter mordet på Julius Caesar.

 2. W

  Av: Sem-Sandberg, Steve Tipsat av: Sebastian Harrison

  Woyzeck är den sanna historien om en fotsoldat som i ett anfall av svartsjuka mördar kvinnan han älskade. Händelsen inspirerade Georg Büchner att skriva en pjäs 1836, som har kommit att bli ett av Tysklands mest framförda pjäser.

 3. 1794

  Av: Natt och Dag, Niklas Tipsat av: Sebastian Harrison

  Uppföljaren till 1793 är inte lika stark storymässigt, men uppföljare är sällan det. Men jag vill ändå rekommendera denna bok som är andra delen i Niklas Natt och Dags ”Bellman-noir”-trilogi.

 4. Exhalation

  Av: Chiang, Ted Tipsat av: Malin Larsson

  Parallella världar, AI, utomjordingar och tidsresor är nästan självklara ingredienser i science fiction och förekommer även i Ted Chiangs novellsamling Exhalation. Däremot är få författare så originella och nyskapande som Chiang.

 5. Gileads döttrar

  Av: Atwood, Margaret Tipsat av: Malin Larsson

  Tjänarinnans berättelse från 1985 är en dystopisk och mörk roman om ett framtida USA där kristna fundamentalister styr. De få kvinnor som kan få barn, som bokens huvudperson Offred, utnyttjas för att föda barn åt de härskande männen.

 6. Berättelser från innerstaden

  Av: Tan, Shaun Tipsat av: Malin Larsson

  Det bästa sättet att fånga en fisk är att gå upp på taket. Eftersom det varken finns sjöar eller floder i staden har fiskarna förpassats till himlen. Och på 87:e våningen bor krokodiler men det är inte lönt att du berättar det för någon, de kommer ändå bara tro att du skojar.

 7. Nattmusik för dagsländor

  Av: Byggmästar, Eva-Stina Tipsat av: Elisabet Nordlander

  Hos Eva Stina Byggmästar är natten inte skrämmande. I hennes poesivärld är natten ett mjukt sammetstäcke att vira in sig i, fyllt av broderade silverstjärnor.

 8. Jorden runt på 80 träd

  Av: Drori, Jonathan Tipsat av: Elisabet Nordlander

  Man behöver inte vara en trädkramare för att bli förälskad i den här boken. Via 80 träd reser vi runt jorden, från bekanta träd till exotiska. Eller vad sägs om rönn, äkta kastanj, dadelpalm och brödfruktträd? Vilket träd som representerar Sverige?

Visa fler sidor...