Jag arbetar som barn- och ungdomsbibliotekarie på Löddeköpinge bibliotek och älskar välskrivna böcker oavsett vilken ålder de är skrivna för. Några av mina favoritförfattare är Jostein Gaarder, Haruki Murakami och Milan Kundera. De senaste åren har jag dessutom haft nöjet att läsa några svenska klassiker med vuxna ögon – en underbar upplevelse.

Katjas boktips

 1. Halvbrodern

  Av: Christensen, Lars Saabye Tipsat av: Katja Lehmann

  Det tog författaren 20 år att skriva romanen om Barnum Nilsen som växer upp i efterkrigstidens Oslo tillsammans med sin äldre halvbror Fred. Den hemlighetsfulle Fred har fått sitt namn efter dagen han blev till – Norges befrielsedag 1945 – och ingen vet vem pappan är. De bor i ett hem helt dominerat av tre generationer kvinnor. I skolan har Barnum inte så många kompisar och han får bara vara i fred så länge storebror Fred vaktar över honom. En utmanande utvecklingsroman.

 2. Om jag var din tjej

  Av: Russo, Meredith Tipsat av: Katja Lehmann

  Amanda flyttar till sin pappa i en liten stad i den amerikanska södern för att äntligen kunna leva det livet som hon alltid ville leva. För att äntligen kunna vara den som hon innerst inne alltid har varit.

 3. I rosens mitt

  Av: Widmark, Martin Tipsat av: Katja Lehmann

  Martin Widmark välkänd för sina Lasse-Maja deckare har skapat en spännande mysterienovell fylld av kryptiska gåtor och hemligheter.

 4. En robot ramlar ner

  Av: Flygare, Ingrid Tipsat av: Katja Lehmann

  En dag när Vegas familj är upptagen hela tiden, landar en robot i Vegas sandlådan. Vega hälsar på roboten FI-XI som av misstag trillat ner från sin rymdsatellit. Vega och FI-XI börjar leka tillsammans och bygger en koja av saker som ingen vill ha. Kojan blir jättehög, så hög att den syns från rymden och att familjen kan höra om den på nyheterna i köket.

 5. Pappa Pellerins dotter

  Av: Gripe, Maria Tipsat av: Katja Lehmann

  I en av hennes mest älskade romaner beskriver Maria Gripe livet i staden ur en liten flickas perspektiv som aldrig har upplevt annat än skogslivet.

Visa fler sidor...