E-resurser

Vill du läsa svenska klassiker på din surfplatta eller vill få reda på vilka stipendium du kan söka? Både inne på biblioteken och hemifrån kan du söka i olika typer av databaser. 

Alex författarlexikon 

Författarlexikon som innehåller presentationer av författare från hela världen. Besök biblioteket eller logga in med ditt bibliotekskort för att få tillgång till all information. 

Global Grant 

Databasen innehåller samma information som Stora fondboken men med ännu fler uppgifter om stiftelser, fonder och bidrag. Logga in med ditt bibliotekskort för att få tillgång till all information. 

NE.se

På bibliotekets datorer kan du söka i Nationalencyklopedin i digital form. Här finns information om nästan allt, t.ex. länder, personer, historia, ord, djur och natur. Här finns även UR:s akriv med över 16 000 program för radio och TV. 

Det finns även många webbplatser som fritt tillgängliggör e-böcker, t.ex:

Litteraturbanken

Litteraturbanken tillgängliggör svensk skönlitteratur och andra texter av vikt för vår förståelse av det litteräta kulturarvet. Många verk går att ladda ner till läsplattor och mobiltelefoner. 

Projekt Gutenberg 

Äldre litteratur på engelska, tyska, franska och portugisiska.

Projekt Runeberg 

Tillgängliggör klassisk nordisk litteratur på bland annat svenska och de övriga nordiska språken, finska, engelska och tyska. 

Svenska klassiker

Svenska akademiens utgivning av svenska klassiker som även går att ladda ner i pdf-format.