E-boksguide

Under vecka 12 släpps en ny version av appen Biblio där du kan läsa e-böcker. Du hittar mer information om nyheten här!

Om det är första gången du laddar ner en e-bok behöver du registrera ett Adobe-ID och ladda ner ett läsprogram. Vilket läsprogram du använder beror på vilken enhet du vill läsa e-boken på, du hittar mer instruktioner här nedan. Du kan också läsa e-boken strömmande direkt i din webbläsare. 

Pågående e-lån hittar du under Mina lån på Mina sidor. Lånetiden är 28 dagar, du får göra ett e-lån i veckan. Du kan inte låna om en e-bok men det går bra att låna samma bok igen när lånetiden har gått ut. 

Biblioteket har en begränsad pott för hur många e-lån som lånas ut varje kalendermånad. Om potten tar slut kan ingen låna mer den månaden. 

Dator 

Installera först programmet Adobe Digital Editions på din dator.  Starta programmet, klicka på Help i menyn och klicka Authorize Computer. Fyll därefter i ditt Adobe-ID och lösenordet till ditt Adobe-ID.  

Logga in på bibliotek.kavlinge.se med ditt bibliotekskortnummer och din PIN-kod, sök upp boken du vill låna, välj formatet E-bok och klicka på Låna för att ladda ner e-boken. Om Adobe Digital Editions inte öppnas automatiskt kan du spara filen URLlink.acsm, markera den och välj "Öppna med" och se till att det förmarkerade valet är Adobe Digital Editions.  

Läsplatta

Om du har en läsplatta med internetuppkoppling loggar du in med ditt bibliotekskortnummer och din PIN-kod på bibliotek.kavlinge.se i läsplattans webbläsare. Sök upp e-boken du vill låna, markera rätt format och tryck på Låna. 

Om läsplattan saknar internetuppkoppling kan e-boken laddas ner i datorn och föras över till läsplattan. Installera Adobe Digital Editions på din dator och logga in på bibliotek.kavlinge.se med ditt bibliotekskortnummer och PIN-kod. Ha Adobe Digital Editions öppet och se till att du står i biblioteksvyn. Sök upp e-boken du vill låna, välj rätt format och tryck på låna - boken ska nu ligga i Adobe Digital Editions biblioteksvy på din dator. Anslut läsplattan till datorn, en ikon för läsplattan dyker upp nere till vänster i Adobe Digital Editions. Dra e-boken från biblioteksvyn till ikonen för läsplattan och koppla från läsplattan från datorn när e-boken har kopierats.  

Om du har en Sony Reader måste du installera Sonys egen programvara Reader for PC på din dator. Du lånar e-boken på samma sätt som i Adobe Digital Editions. 

Smartphone eller surfplatta 

Hämta en app för att läsa e-böcker, t.ex. Bluefire Reader. Starta appen och logga in med ditt Adobe-ID. Logga in på bibliotek.kavlinge.se med ditt bibliotekskortnummer och PIN-kod. Sök upp den e-bok du vill läsa, välj formatet E-bok och klicka på Låna. När boken har laddats ner kan du välja vilken app du vill öppna den med. Om boken inte öppnas i Bluefire Reader kan du behöva gå till nedladdade/hämtade filer och trycka på URLlink.acsm. 

Iphone/ipad

Om du använder en ipad eller iphone måste använda webbläsaren Safari för att ladda ner e-böcker eftersom nedladdningslänkarna inte fungerar i någon annan webbläsare.

Samsung

Om du använder en smartphone eller surfplatta från Samsung kan du behöva ladda ner en annan webbläsare, t.ex. Firefox, eftersom Samsungs webbläsare inte klarar av att ladda hem e-boksfilen till Bluefire Reader.