E-boksguide

Här hittar du information om hur du läser e-böcker på din dator eller surfplatta.

Om du vill läsa e-böcker på din mobiltelefon eller surfplatta använder du appen Biblio, du hittar mer information under fliken Biblio

Om det är första gången du laddar ner en e-bok behöver du registrera ett Adobe-ID och ladda ner ett läsprogram. Vilket läsprogram du använder beror på vilken enhet du vill läsa e-boken på, du hittar mer instruktioner här nedan. Du kan också läsa e-boken strömmande direkt i din webbläsare. 

Pågående e-lån hittar du under Mina lån på Mina sidor. Lånetiden är 28 dagar, du får göra ett e-lån i veckan. Du kan inte låna om en e-bok men det går bra att låna samma bok igen när lånetiden har gått ut. 

Biblioteket har en begränsad pott för hur många e-lån som lånas ut varje kalendermånad. Om potten tar slut kan ingen låna mer den månaden. 

Dator 

Installera först programmet Adobe Digital Editions på din dator.  Starta programmet, klicka på Help i menyn och klicka Authorize Computer. Fyll därefter i ditt Adobe-ID och lösenordet till ditt Adobe-ID.  

Logga in på bibliotek.kavlinge.se med ditt bibliotekskortnummer och din PIN-kod, sök upp boken du vill låna, välj formatet E-bok och klicka på Låna för att ladda ner e-boken. Om Adobe Digital Editions inte öppnas automatiskt kan du spara filen URLlink.acsm, markera den och välj "Öppna med" och se till att det förmarkerade valet är Adobe Digital Editions.  

Läsplatta

Om du har en läsplatta med internetuppkoppling loggar du in med ditt bibliotekskortnummer och din PIN-kod på bibliotek.kavlinge.se i läsplattans webbläsare. Sök upp e-boken du vill låna, markera rätt format och tryck på Låna. 

Om läsplattan saknar internetuppkoppling kan e-boken laddas ner i datorn och föras över till läsplattan. Installera Adobe Digital Editions på din dator och logga in på bibliotek.kavlinge.se med ditt bibliotekskortnummer och PIN-kod. Ha Adobe Digital Editions öppet och se till att du står i biblioteksvyn. Sök upp e-boken du vill låna, välj rätt format och tryck på låna - boken ska nu ligga i Adobe Digital Editions biblioteksvy på din dator. Anslut läsplattan till datorn, en ikon för läsplattan dyker upp nere till vänster i Adobe Digital Editions. Dra e-boken från biblioteksvyn till ikonen för läsplattan och koppla från läsplattan från datorn när e-boken har kopierats.  

Om du har en Sony Reader måste du installera Sonys egen programvara Reader for PC på din dator. Du lånar e-boken på samma sätt som i Adobe Digital Editions.