Låneregler

Så blir du användare

För att låna behöver du ett bibliotekskort och en pinkod. Det får du genom ett besök på biblioteket under bemannad öppettid. Om du är över 18 år kan du först fylla i formuläret för att skaffa bibliotekskort. Du måste visa legitimation för att få kortet. Barn under 18 år måste ha målsmans medgivande. Du är själv ansvarig för vad som lånas på kortet. Vårdnadshavare är ansvariga för sina barns lån.

Har du blivit av med ditt bibliotekskort är det viktigt att du hör av dig till biblioteket så att det kan spärras. Ett nytt kort kostar 20 kr.

Du kan välja att få reservationsmeddelande och påminnelser från biblioteket som e-post eller via brev. Gör du inget val skickas de till din hemadress. Tänk på att meddela biblioteket ändringar i dina kontaktuppgifter.

Så lånar och återlämnar du

Du lånar själv i bibliotekets automat med ditt bibliotekskort/personnummer och din pinkod. Oavsett var du har lånat kan du lämna tillbaka materialet på Kävlinge eller Löddeköpinge bibliotek. Det är avgiftsfritt att låna och reservera bibliotekets medier samt att använda bibliotekets datorer.

Lånetiden är 4 veckor för de flesta medier och 2 veckor för medier med lång reservationskö. Spelfilmer har 1 veckas lånetid och åldergräns är 18 år.

Med ditt bibliotekskort/personnummer och din pinkod kan du logga in på ditt användarkonto via bibliotekets webbplats och se vad du har lånat, förnya dina lån och reservera material.

Reservationer

Du kan själv reservera bibliotekets medier via webbplatsen. Du kan också få hjälp av bibliotekets personal. När materialet finns att hämta på reservationshyllan får du ett meddelande med ett löpnummer. Materialet lånas i bibliotekets automat.

Fjärrlån och inköpsförslag

Medier som inte finns på biblioteken i Kävlinge går ofta att köpa in eller beställa från ett annat bibliotek. Ansökan om fjärrlån eller inköpsförslag görs hos bibliotekspersonalen eller i webbformuläret för fjärrlån och inköpsförslag.

E-böcker

Med ditt bibliotekskort kan du låna e-böcker till din dator, mobiltelefon, läs- eller surfplatta. Mer information hittar du på bibliotekets webbplats.

Om du lämnar tillbaka för sent

Du kan få en övertidsvarning ett par dagar innan lånetiden går ut. Om bibliotekets medier inte lämnas tillbaka i tid får du en påminnelse. Vid tredje påminnelsen begär vi ersättning för materialet så att nyinköp kan göras. Ersättningsavgiften läggs på ditt bibliotekskonto och kortet spärras vid avgifter över 200 kr. Du kan göra delbetalningar och du är alltid välkommen att läsa på plats tills avgiften är betald. Kontakta biblioteket för mer information. 

Meröppet

Som meröppetanvändare kan du använda biblioteket även under obemannade öppettider. För att använda meröppet måste du vara minst 16 år eller gå på gymnasiet. Du registrerar dig hos personalen. Vid registrering krävs legitimation. Är du under 18 måste du få en förbindelseblankett ifylld av en vårdnadshavare. Den finns att hämta hos personalen eller för utskrift här bredvid.  

Drogfritt bibliotek

Biblioteket är en alkohol- och drogfri plats i enlighet med kommunens alkohol- och drogpolicy.

Dina personuppgifter 

Biblioteken behandlar dina personuppgifter enligt allmänna dataskyddsförordningen, GDPR. Dina uppgifter används aldrig i något annat sammanhang än inom bibliotekets verksamhet. Dina lån och reservationer skyddas av bibliotekssekretessen. För ytterligare information om GDPR, bibliotekens tjänster och villkor se bibliotekets webbplats

Information in other languages

Om du är under 18 år och vill ha ett lånekort hittar du de dokument du behöver här.