Jag jobbar med skönlitteratur för vuxna och har ansvar för bibliotekets särskilda tjänster. Det kan till exempel innebära att den som har svårt att läsa en bok kan lyssna på den istället, eller att den som har svårt att ta sig till biblioteket kan få böckerna levererade hem till sig.

Själv vill jag bara läsa böcker med spännande handling, välutvecklade karaktärer och som framkallar många känslor. De får gärna vara långa och kan tillhöra vilken genre som helst, även om det inte blir deckare särskilt ofta. Mina favoriter är Ett litet liv av Hanya Yanagihari, Svindlande höjder av Emily Brontë och En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie. Husguden är sedan länge Sara Stridsberg.

Elisabets boktips

 1. Den ensamma staden

  Av: Laing, Olivia Tipsat av: Elisabet Nordlander

  När Olivia Laing flyttar till New York för kärleken och kärleken oväntat tar slut väljer hon ändå att stanna kvar i staden, där hon fastnar i ensamhet. För att hantera sin situation påbörjar hon en undersökning av ensamhetens villkor.

 2. Finna sig

  Av: Lidbeck, Agnes Tipsat av: Elisabet Nordlander

  Finna sig är som ett experiment. Varje kapitel inleds av en text som känns vetenskaplig, som något Freud skulle ha kunnat skriva om ”kvinnan och hennes natur”. Romanen utforskar vad det innebär att vara kvinna och vilka roller en kvinna kan ta sig an.

 3. Makten

  Av: Alderman, Naomi Tipsat av: Elisabet Nordlander

  5000 år in i framtiden försöker en manlig historiker skriva en roman som handlar om hur världen såg ut när moder Eva levde. Hans teori är att männen var överordnade på den tiden, något hans kvinnliga mentor tycker låter som en "vänligare, mer omtänksam tid" och kanske lite sexig.

 4. Se på oss nu

  Av: Gulliksen, Geir Tipsat av: Elisabet Nordlander

  Hans och Ingunn har varit gifta länge och Hans ser på sig själv som en modern man, en man som inte ryggar tillbaka för det kvinnliga. När han träffar den unga, nyblivna mamman Harriet så kan han inte hjälpa att bli attraherad av henne fast han bara ville vara den schyssta och härliga snubben han ser sig själv som. Men går det att vara attraherad av någon annan och samtidigt hålla ihop det äktenskap man redan befinner sig i?

 5. Arv och miljö

  Av: Hjorth, Vigdis Tipsat av: Elisabet Nordlander

  Bergljot har brutit med sin familj för länge sedan, men när hennes storebror hör av sig och berättar om den arvstvist som utbrutit i hennes frånvaro känner hon sig förpliktigad att ge sig in i tvisten på sin brors sida.

 6. Ensam i Berlin

  Av: Fallada, Hans Tipsat av: Elisabet Nordlander

  Året är 1940 och Frankrike har precis kapitulerat när paret Quangel får besked om att deras enda son har stupat i strid. Anna och Otto Quangel har länge varit skeptiska till nazisterna, men sonens död skakar om dem och de beslutar sig för att börja göra aktivt motstånd.

 7. Blixtra, spraka, blända!

  Av: Jägerfeld, Jenny Tipsat av: Elisabet Nordlander

  Hur ska man egentligen leva sitt liv? Penny Löwe testar det gränslösa, amoraliska och hedonistiska sättet.

 8. Lincoln i Bardo

  Av: Saunders, George Tipsat av: Elisabet Nordlander

  Lincoln i Bardo består av ett sammelsurium av röster, en fantastisk blandning av historiska källor och fiktiva karaktärer.

 9. Skrivliv

  Av: Sundström, Gun-Britt Tipsat av: Elisabet Nordlander

  Jag njuter så av den här biografin, som består av dagboksanteckningar från åren 1965 till 1978. Förutom att under den här perioden hinna skriva fantastiska böcker som Maken, För Lydia och Student -64 hann Gun-Britt Sundström dessutom med att jobba på DN (fast hon ville alltid bara jobba halvtid, på grund av sitt föredömliga frihetskrav) och bli en kulturpersonlighet.