Jag arbetar som barn- och ungdomsbibliotekarie på Löddeköpinge bibliotek och älskar välskrivna böcker oavsett vilken ålder de är skrivna för. Några av mina favoritförfattare är Jostein Gaarder, Haruki Murakami och Milan Kundera. De senaste åren har jag dessutom haft nöjet att läsa några svenska klassiker med vuxna ögon – en underbar upplevelse.

Katjas boktips

 1. Halvbrodern

  Av: Christensen, Lars Saabye Tipsat av: Katja Lehmann

  Det tog författaren 20 år att skriva romanen om Barnum Nilsen som växer upp i efterkrigstidens Oslo tillsammans med sin äldre halvbror Fred. Den hemlighetsfulle Fred har fått sitt namn efter dagen han blev till – Norges befrielsedag 1945 – och ingen vet vem pappan är. De bor i ett hem helt dominerat av tre generationer kvinnor. I skolan har Barnum inte så många kompisar och han får bara vara i fred så länge storebror Fred vaktar över honom. En utmanande utvecklingsroman.

 2. En robot ramlar ner

  Av: Flygare, Ingrid Tipsat av: Katja Lehmann

  En dag när Vegas familj är upptagen hela tiden, landar en robot i Vegas sandlådan. Vega hälsar på roboten FI-XI som av misstag trillat ner från sin rymdsatellit. Vega och FI-XI börjar leka tillsammans och bygger en koja av saker som ingen vill ha. Kojan blir jättehög, så hög att den syns från rymden och att familjen kan höra om den på nyheterna i köket.

 3. Om jag var din tjej

  Av: Russo, Meredith Tipsat av: Katja Lehmann

  Amanda flyttar till sin pappa i en liten stad i den amerikanska södern för att äntligen kunna leva det livet som hon alltid ville leva. För att äntligen kunna vara den som hon innerst inne alltid har varit.

 4. Ossians ovanliga Nanny

  Av: Karlsson, Ylva Tipsat av: Katja Lehmann

  Tänk dig två bröder med en kärleksfull syskonrelation, tänk dig föräldrar som aldrig har tid för att verkligen umgås med eller lyssna på sina barn och tänk dig en kärleksfull Nanny som skapar precis den mängden magi som behövs för att sätta guldkant på vardagen – eller för att hjälpa föräldrarna att verkligen se och förstå sina barn.

 5. Tschick

  Av: Herrndorf, Wolfgang Tipsat av: Katja Lehmann

  Maik har knappt några vänner. Nu är det första dagen på sommarlovet och han är ensam i villan, både mamma och pappa har åkt iväg. Då dyker plötsligt Tschik upp, den tysk-ryske pojken från höghusområdet på fel sida spåren i Berlin Hellersdorf.

Visa fler...